ROMANIA IASI 2016

Ziua începe-n zori, cu un zbor deasupra orașului îmbrăcat în ceață. Adori senzația aceea în care te-ai trezit înaintea soarelui și vezi că așezarea îmbrățișată de cele șapte coline e încă adormită. Da, ai ghicit, e vorba de Iași Sleepy Town-City in Fog. Dar nu te poți opri aici. Odată apăsat butonul start, continui să descoperi Iașul în plină lumină cu Iași Motion Timelapse HDR, Zig Zag prin Iași, Palatul Culturii-Marea deschidere sau Iași hyperlapse. Pentru că arzi de nerăbdare să vezi și un Iași îmbrăcat în lumini artificiale, ai aici Iași by Night – hyperlapse.

E cert. Ai rămas uimit de toată agitația mixată cu liniște, de imaginile care surprind unicitate și frumusețe. Păi, poți începe să îți faci bagajele în timp ce continui să citești. Ai câteva zile la dispoziție să cucerești toate ascunzișurile orașului Iași. Bine-ar fi să-ți iei gașca de prieteni cu tine, să aflați împreună că Iașul a fost înzestrat cu o nouă imagine. Totul a început de la o inițiativă din interiorul Facultății de Geografie și Geologie din Iași. O mână de cadre didactice, alături de studenți, și-au unit forțele pentru redescoperirea valorilor Iașului și dezvoltarea unei tehnici care să ofere experiențe turiștilor care poposesc la Iași. Deci, fii fără grijă, o să vrei să te întorci.

Tinerii au constatat că multe lucruri în turismul ieșean par să nu funcționeze cum ar trebui, iar unele locuri, oameni sau povești nu sunt valorificate în așa fel încât să atragă curioși. Cu mult efort, s-au pus bazele unui proiect bilateral, cu o universitate din Norvegia, în ideea de a prelua trucuri și tehnici care să antreneze cât mai bine actorii de pe scena turismului ieșean. După schimbul de experiență și eforturi, idei și timp consumate productiv, a rezultat o serie de materiale care reușesc să orienteze atât oaspeții, cât și gazdele din Iași. Au fost născocite șapte trasee tematice, care valorifică întocmai esența destinației Iași: artele, nucleul Unirii, moștenirea evreiască, patrimoniul religios, memoria comunismului, trecutul romantic și colinele care îmbrățișează Iașul.

Să nu uiți echipamentul pentru traseul activ, de bicicletă faci rost la Iași. Pe lângă cele șapte trasee, cuprinse într-o broșură generoasă, alte mini-cărți focalizate pe fiecare traseu, echipa s-a mai ocupat și de crearea unor hărți care se vor asigura că n-ai să ratezi nici un obiectiv, de panouri atașate obiectivelor și… lansarea platformei www.iași.travel, al treilea oraș din România care are domeniu pe „.travel”. Sună ofertant, nu? Ai șansa să guști din  toate lucrurile astea abia scoase din cuptor, îndrumat, desigur, de un ghid-voluntar, student geograf.

Pentru că ești pe picior de plecare, îți mai spun doar că vei sosi în orașul celor 100 de biserici, orașul Unirii, cel care a oferit României prima universitate, primele teatre: românesc și evreiesc, prima sinagogă, cea mai mare biserică ortodoxă, prima grădină botanică, prima casă memorială dedicată unui scriitor român sau cel mai mare festival de film românesc. Îți povestesc pe larg când ajungi în capitala culturală a Moldovei, alegem noi o oră potrivită.

Să ai o călătorie plăcută spre Iași, căci șederea ta aici va fi grozavă!

text: Nicoleta Felea