Biolapse – Carnivora Gardinum

Biolapse - Carnivora GardinumBiolapse: timelapse, în care este înfățișată lumea vie. Cu atât mai mult, ne referim la organismele mici, plante, în mod particular, a căror procese de creștere, hrănire și dinamică sunt fascinante. Mai ales atunci când totul poate fi privit prin prisma unui timelapse.

Pe lângă faptul că totul trebuie realizat în condiții controlate, de studio (nu de alta, dar cum ar fi să apară o briză de vânt și să-ți strice un cadru pe care-l filmezi de 3 săptămâni?), fiind deci necesare lămpi speciale, aranjamente complicate cu echipament, răbdare, o factură enormă la curentul electric, dar și un ochi specializat de fotograf și biolog, totodată. E riscant să focalizezi pe un cadru cu apertură larg deschisă (deci o adâncime de câmp foarte mică), și să poziționezi punctul de focus cu 2 cm prea în spate. Nu de alta, dar… ce faci dacă plantele se decid să crească în cealaltă direcție? Trebuie să faci puțin și pe Nostradamus. Timelapse-ul floral/vegetal reprezintă, probabil, cea mai complicată, riscantă și de durată sub-ramură de timelapse. Dar și atunci când totul merge perfect, rezultatele sunt copleșitoare.

Sunt relativ puțini oameni în lume care investesc timp, efort, studiu și mulți bani în astfel de timelapse-uri. Un exemplu de astfel de om pasionat de ceea ce face este Christopher R. Field, profesionist în alte timelapse-ului (pe lângă faptul că realizează timelapse-uri, a și conceput un slider motorizat de timelapse – Chronos Project). Astfel că, dacă toți factorii timelapse-urilor de plante nu erau deja prea complicate, el mai introduce în ecuație și sisteme motorizate de dinamică. Ceva ieșit din comun (am mai văzut pe la BBC așa ceva). Nu mă credeți? Convingeți-vă și singuri, aruncați un ochi pe clipul de mai jos. Dar aveți grijă să nu vă prindă degetele plantele carnivore!

“The completed Biolapse film of carnivorous plants. Over a year of effort, with 107 days of straight shooting with 2 cameras. I started out building timelapse equipment so I could go do timelapse. Then people started paying me money to build them systems. Eventually it turned into a business, The Chronos Project LLC. Finally I have had time to start working on my own timelapse work. I have decided to pull myself out of the world and into the studio for some areas of timelapse photography that are greatly under explored.

New BTS video found here vimeo.com/112595590

If you like what I am doing here, go to Biolapse.com for some pretty in depth information and blogs about my processes.
——————-Equipment Used
TheChronosProject.com
Biolapse Control Module environmental control system. DIY.
Chronos HD Rail
Chronos Lite Rail
Lens Apparatus
eMotimo.com
eMotimo TB3 black
Fuji XE-1
Fuji XM-1
Nikkor 60mm f/2.8 macro
Nikkor 50mm f/1.4
Nikkor 28-70mm 3.5-5.6

All footage is available for licencing, contact me if interested.”