Cum poți scoate sau adăuga ceață într-o fotografie

Vremea cețoasă a inspirat mulți fotografi. Fie ca este vorba de fotografie urbană sau de landscape, mulți fotografi își doresc să surprindă ceața în cele mai bune cadre.

Dar ce te faci atunci când ceața te încurcă, cand ai un aer cețos care ascunde detaliile din peisaj? Cum scapi de ceața nedorită?

Scoaterea ceții din fotografie sună a magie, iar cei de la Adobe lucrează de ceva vreme la acest lucru. Ultimile update-uri de la Adobe Camera Raw si Adobe Lightroom au adus multe îmbunătățiri, iar unul dintre plusuri este filtrul Dehaze.

Dehaze pare să funcționeze prin luarea în calcul a mai multor parametri dintr-o fotografie: forma obiectelor, detaliile suprafețelor, culoarea și consistența ceții. Estimând profunzimea de câmp, acest filtru îți aduce “înapoi” în fotografie detaliile ascunse în ceață.
Dehaze e mai mult un truc, nu magie, de aceea trebuie sa ai grijă cum îl folosești deoarece e posibil să treci în extrema cealaltă.

Te-am bagat în ceață? Hai să-ți arăt cum funcționează Dehaze.

Filtrul Dehaze se găsește atât în Adobe Camera Raw, cât și în Adobe Lightroom.

Luăm astăzi exemplul cu Camera Raw. Daca ai un fișier format raw și dai dublu click pe el, e foarte posibil sa ți se deschidă direct în Photoshop, în interfața Adobe Camera Raw. Daca e format jpeg, îl deschizi în Photoshop, apoi intri în Camera Raw apasând CTRL-Shift-A. Îți recomand să fotografiezi în format raw deoarece conține mai multe detalii necomprimate față de varianta jpeg și ai șansa de a scoate mai multe detalii din ceață.

Dehaze a

Filtrul Dehaze se găsește în tabul Effects.

Dehaze b

Dacă te joci puțin cu sliderul vei observa ce efect are Dehaze asupra imaginii.

Cam așa arata când e la +100.

Dehaze c

Dehaze d

După cum spuneam mai devreme, Dehaze e mai mult un truc și trebuie să nu exagerezi cu el; de cele mai multe ori el estimează detaliile dintr-o imagine și îți poate adăuga foarte mult zgomot.
Mai mult de atât. Daca ai senzorul plin de praf, pete de ulei, scame sau alte dihănii, Dehaze va scoate în evidență și aceste detalii nedorite. Mare atenție!

Dehaze f

De remarcat este că Dehaze poate si introduce ceață in imagini.

În Lightroom, Dehaze arată cam așa.

Dehaze g

Pentru Lightroom au apărut deja și preseturi legate de Dehaze. Câteva dintre ele le puteți descărca gratuit de aici.

Personal, consider ca Dehaze este un filtru foarte util, prin care poți controla mai bine detaliile unei imagini și care te face să te joci puțin mai mult cu lumina, aburul, norii, deci nu numai cu ceața și care poate da un plus de valoare unei fotografii.

Dehaze h

Pe final țin să menționez faptul că, dacă vrei sa folosești filtrul Dehaze, trebuie să ai instalat Lightroom 2015.1 (Lightroom 6.1), Lightroom Mobile 1.5 pentru iOS, Photoshop CC 2015 sau versiuni mai recente ale acestora.