Cum îți alegi echipamentul pentru timelapse?

echipamentul-de-timelapseCum alegi echipamentul?
În primul rând, cred că fiecare ar trebui să răspundă la câteva întrebări. Trebuie să știi să pui întrebarea corectă, ca să primești un răspuns bun, nu? Întrebarea e una compusă. Criterii, necesități, și after-purchase.

1. Care e bugetul? Un aparat de tuns, trei mandarine de 8 gb fiecare, și un intervalo-snickers. Cam așa așa arată lista ta de cumpărături? Banii dictează dacă vei face timelapse gratuit (folosind o aplicație, pe smartphone-ul, pe care-l ai deja), sau daca vei da o avere pe echipamente profesionale. Există câteva niveluri financiare principale pentru timelapse: cu telefonul, cu o cameră compactă, cu un GoPro (sau alte camere de acțiune care au funcție de timelapse), cu un DSLR. Desigur, bugetul este legat și de subiectul de la punctele 2, 3, 4 și 5. Deci să mergem mai departe.

2. Cât de des faci timelapse? Este o intrebare importantă, mai ales pentru cine intenționează să facă timelapse zilnic. Apare problema timpului. Atât cel de fotografiere, cât și cel de prelucrare. Aici ajută aparatele care oferă posibilitatea de a exporta din aparat fie pozele brute, fie clipul final. Toate tipurile de aparat (telefon, cameră de acțiune, DSLR) pot scoate poze, dar nu toate pot realiza și clipul final direct în dispozitiv, pentru a sări peste etapa cronofagă de prelucrare ulterioară. Astfel, recomandat pentru cineva care nu își permite luxul de a prelucra acasă, pe calculator, sunt aplicațiile pentru smartphone care produc direct filmulețul, sau DSLR-urile care nu au funcție doar de intervalometru, ci și de export de film final (de ex. Nikon D600, D4 etc). De asemenea, un GoPro de generație mai nouă poate fi setat să captureze direct timelapse în format video.

3. Vrei sa scoți bani din asta? Oricine vrea să scoată un ban cinstit din timelapse, fie va face secvențe pentru site-uri care vând secvențe stock, fie va fi angajat direct într-un proiect cu cerințe clare pentru timelapse-urile respective. Însă, pentru a mulțumi clienții, trebuie să ai echipament foarte bun. Scump. În această arie de piață, timelapse-urile se trag doar cu un DSLR (de preferat full frame), iar obiectivele folosite sunt, în general, profesionale. Vorba aia: calitate vs. cantitate. Nu? Marile site-uri care vând stock footage de timelapse, cer o calitate extrem de bună a imaginii. Calitate, care nu prea poate fi obținută decât cu o combinație de DSLR + obiective bune. De asemenea, aici apare problema alegerii unui nume, pe care să rămâi cumva “loial”. Adică, dacă începi cu Canon, e cam indicat pentru portofelul tău, să rămâi cu Canon. Dacă începi cu Nikon, Pentax sau orice altă firmă, e la fel de valabil. Destul de rare sunt cazurile când cineva schimbă complet sistemul achiziționat.

4. Ești o persoană mobilă? Dacă vrei să surprinzi orice moment din zi și din noapte, trebuie echipament ușor, cât să încapă în buzunar. Dacă ești genul de persoană care planifică fiecare piuliță pe care vrea s-o ia la filmarea unui timelapse, și care ține la calitatea imaginii, atunci echipamentul va fi mai greu / scump. Mulți fotografi care-și câștigă pâinea din asta, au cu ei tot timpul, o geantă/un rucsac în care au DSLR-ul, 1-2 obiective de schimb, dar și un trepied. Dar nu toată lumea poate să ia 3-4-5 kg de echipament după ei, oriunde îi poartă nevoia. Atunci, alternativa este smartphone-ul, camera compactă, sau camera de acțiune (însă, în cazul acestora, se face un mic sacrificiu de la calitate). Dar chiar și cu complacerea la o calitate mai redusă, până la urmă este mai bine să surprinzi o secvență superbă, spontană, la calitate HD, decât deloc. Vorba aia: cel mai bun aparat este cel pe care-l ai la tine!

5. Ești pasionat înrăit? Sau vrei doar să încerci? Pofta vine mâncând, așa că, de multe ori, un hobby/sport poate să urce în lista ta de priorități, abia după ce-l încerci. Probabil cea mai cerebrală abordare este să rogi un prieten care are deja niscaiva echipamente foto-video, să te lase să faci un timelapse. Să încerci să treci prin toate etapele realizării lui. Nu de alta, dar dacă nu ești pasionat de fotografie deloc, nu sunt foarte mari șanse să te prindă timelapse-ul. Și ar fi păcat să dai bani degeaba pe un DSLR. Însă, poate ești pasionat de sporturi de acțiune, și atunci oricum aveai în plan să-ți achiziționezi un GoPro, și când ai văzut că poți realiza și secvențe de timelapse, cu aceeași cameră, atunci se clarifică lista cu echipamente, de care ai nevoie. Ar fi bine și la restaurant să poți gusta din toate felurile de budincă, înainte de a comanda aroma preferată. Hmmm, budincă… Dacă ești pasionat înrăit, atunci te vei uita la tot felul de detalii tehnice (de exemplu, decuplarea parțială a lentilei de obiectiv, pentru întreruperea contactelor, în vederea blocării aperturii, pentru eliminarea flicker-ului cauzat de variațiile de apertură, mai ales la aperturile închise, care variază de la un producător, la altul, bla bla bla). Deci ești doar pasionat? Sau vrei să muști mai mult din tortul de timelapse?

Odată ce ți-ai lămurit statutul, iată o listă de cumpărături:

I. Varianta smartphone:
– Smartphone: 500-5000 ron
– Aplicație dedicată: începând de la 8 ron (de exemplu, LapseIt)
– Card memorie (o singură secvență de timelapse papă mult spațiu): începând de la 20-30 ron

II. Varianta Camera de acțiune:
– Camera de acțiune: 600-2500 ron
– Card memorie: începând de la 20-30 ron

III. Varianta Cameră compactă:
– Cameră compactă care să știe timelapse: începând de la 500-1000-1500 ron
– Card memorie: începând de la 20-30 ron

IV. Varianta DSLR:
– DSLR: 1400-30000 ron
– Obiective: 500-450000 ron
– Card memorie: începând de la 20-30 ron
– Trepied: începând de la 100 ron
– Telecomandă cu intervalometru (dacă DSLR-ul nu are deja o astfel de funcție): începând de la 100 ron

Desigur că la toate variantele de mai sus, se pot adăuga pe shopping list și filtre, sisteme de dinamică motorizată, ventuze pentru parbriz, laptop/calculator pentru editarea scenelor și altele. Dar este bine să lăsăm lista doar la cele menționate mai sus.

Acum că am reușit să ne mai luminăm puțin, la treabă! Spor la cumpărături!