Ce este Apertura?

ce-este-aperturaBun, ți-ai cumpărat aparatul. Și acum ce faci? Păi ar trebui să te pui cu burta pe carte. Sau, cel puțin, pe manualul de utilizare. Și pe lângă toate setările acelea complicate, din sutele de pagini pline de un vocabular tehnic mandarin profesional, presărat cu schițe și grafice greu de digerat, sunt și…. alte lucruri de învățat. Da! Ai DSLR, de acum, spor la studiu pentru următorii 50-60 de ani!

Să revenim la fundație. Când faci o poză cu un aparat, ea va fi mai luminoasă, sau mai intunecată. Pe scurt, expunerea reprezintă cât de luminoasă/întunecată este o fotografie. Expunerea este rezultatul a 3 parametri esențiali: deschiderea aperturii (sau diafragmei), timpul de expunere, și ISO.

Așa cum zice și titlul postării, să vorbim puțin despre apertură. Ce este apertura?

Apertura (sau diafragma) reprezintă dimensiunea orificiului, prin care lumina trece, pentru a ajunge pe senzor sau film. Cu cât această deschidere este mai mare, cu atât va intra mai multă lumină, și invers. Și aici încep confuziile.
Valoarea numărului “f” nu este direct proporțională cu deschiderea aperturii. Ci invers proporțională. Adică pentru cea mai mare deschidere a aperturii, aparatul va indica un “f” mic (f1.8, de exemplu), iar pentru cea mai mică deschidere, va indica un “f” mare (f22, de exemplu). Acest număr “f” este raportul dintre distanța focală a obiectivului și diametrul orificiului obiectivului. De exemplu, pentru un obiectiv cu distanță focală de 50 mm, și apertură de 1.8, diametrul orificiului va fi de 50 / 1/8 = 27,77 milimetri. Matematică. Greu. Dar de aici, lucrurile devin mai clare.
O apertură deschisă la maxim, are o valoare mică a numărului f. Din cauza faptului că apertura este atât de deschisă, va intra multă lumină. Deci, vom putea folosi o apertură deschisă, atunci când lumina este slabă, sau este noapte. La polul opus, în miezul zilei și în locurile puternic iluminate, vom folosi o apertură închisă.

apertura - diferite valori

Un efect secundar al schimbării valorii aperturii este și schimbarea profunzimii de câmp. Profunzimea de câmp (sau adâncimea de câmp) reprezintă distanța dintre cel mai apropiat și cel mai îndepărtat obiect din cadru, care sunt clare. Din cauza legilor opticii, apertura dictează direct valoarea profunzimii de câmp. O apertură deschisă va determina o profunzime de câmp redusă, iar o apertură închisă va crea o profunzime a câmpului mare.

profunzimea-campului

Este bine să știm legătura dintre valoarea aperturii și profunzimea de câmp, deoarece putem să utilizăm aceste cunoștințe în folosul nostru. Dacă vrem să facem o poză de portret, în general dorim să separăm personajul de fundal, deci vom folosi o apertură deschisă. În cazul în care fotografiem peisaje, dorim să prindem atât ce este în planul apropiat, cât și ce este în cel îndepărtat în focus, și vom alege o apertură mai închisă.

Apertura este în strânsă legătură cu timpul de expunere (viteza de declanșare). Astfel, putem obține aceeași expunere, folosind combinații diferite de apertură + timp expunere. În alte cuvinte, pentru toate combinațiile de apertură + timp de expunere, din tabelul de mai jos, imaginile finale vor avea același grad de iluminare.

Valoarea aperturii Cantitatea de lumină
care întră prin diafragmă
Viteza de declanșare
f/22 1X 16 secunde
f/16 2X 8 secunde
f/11 4X 4 secunde
f/8.0 8X 2 secunde
f/5.6 16X 1 secundă
f/4.0 32X 1/2 secunde
f/2.8 64X 1/4 secunde
f/2.0 128X 1/8 secunde
f/1.4 256X 1/15 secunde

Mențiune: Valorile timpilor de expunere nu sunt întotdeauna posibil de obținut la valoare exact dublă sau înjumătățită, însă sunt suficient de apropiate de acele valori, încât diferențele să fie neglijabile.

La fiecare înjumătățire a valorii aperturii, suprafața prin care trece lumina se mărește de 4 ori. Astfel, de la f/22, la f/11, cantitatea de lumină care trece prin diafragmă este de 4 ori mai mare. De aceea, pentru a face două poze cu aceeași expunere, la aceste două aperturi, va trebui să mărim timpul de expunere de 4 ori, pentru poza realizată la f22.

Am atașat și un mic tutorial video, realizat de Fotofabrica, pentru a vă fi mai ușor de asimilat toată această informație.

În concluzie, apertura este un concept ușor de amețit, fundamental în înțelegerea modului de funcționare a aparatului foto, și este unul din cele trei elemente esențiale, ce formează triada expunerii (Apertura, Timp de expunere, ISO).