Timelapse dolly fără motor? – Cinevate Modo
Și tu visezi la un slider care să facă de toate? Inclusiv cartofi prăjiți? Dinamica în secvențele tale ar putea fi mai bună, nu? Sunt câteva întrebări cu un ușor iz de frustrare mai ales din partea celor care își permit cu greu un sistem de dolly motorizat. Ei bine, cei de la Cinevate au reinventat roata. Sau, cel puțin… dolly-ul. Un dolly fără motor. Da, ați auzit bine!
Mecanismul Modo (compatibil cu slider-ul Duzi) are la baza un concept destul de simplu. Se ia una bucată mecanism de ceas cu arc, se montează pe sania dolly-ului, și o roată care se mișcă extrem de încet, imprimă mișcarea continua de-a lungul șinei. Nu e tocmai o revoluție industrială, dar pentru prețul “modic” de 219 $ (+ taxe de transport) oricine poate să-și ia un Modo. Asta dacă are deja cumpărat slider-ul de 419 $). La partea cu costurile poate nu au ieșit atât de bine, dar probabil cei cu putere de cumpărare mai mare din “afară” nu se dau în lături de la cumpărat Modo.
Avantajele sunt cât se poate de clare:
– Nu mai ai nevoie de acumulatori / baterii de rezervă / încărcător pentru aceștia
– Fără cele de mai sus, bagajul pentru ieșirile pe teren va fi mult mai ușor
– Poate să funcționeze la temperaturi extreme (ger/caniculă)
– Timpul de instalare și reglaje este minim
– Nu te mai încurci în cabluri
– Costul este redus, față de un slider motorizat
Dezavantaje. Da, ar fi. Și câteva chiar deranjante pentru unii:
– Nu ai control asupra vitezei de deplasare (Are doar două viteze. “Melc turbat” și “Leneș Dopat”)
– Deplasarea se face cu ajutorul unei roți cauciucate, care “mușcă” din șină. Deci, în condiții de umezeală, praf sau ploaie este foarte probabil să alunece
– Nu poți face mișcări complexe, ramping sau alte opțiuni electronice
Una peste alta, e bine că apar pe piață și alternative atipice, deoarece cu siguranță există un public-țintă suficient de mare și doritor pentru astfel de mecanisme.