Zig Zag prin Satu Mare

Zig zag prin satu mareZig Zag trece prin Satu Mare:

“Sătmarule, ai fost prezent în viața mea timp de o lună și jumătate. În tot acest timp ți-am cutreierat ținuturile și ți-am cunoscut oamenii. Voi împărtăși acum cu România ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la tine! Orașul Satu Mare, mi-a aratat secretele sale, ascunse printre palate, biserici și catedrale gigantice, parcuri și monumente. Panoramele pe care le-am suprins aici ziua și noaptea, merită tot efortul! Someșul, Hotelul Dacia, Palatul Administrativ, Turnul Pompierilor, Muzeul Județean, Teatrul de Nord sau Catedrala Romano-Catolică sunt simbolurile cu care se mândrește reședința ta.
M-ai ținut în priză pe mine, tânărul Ziggy, prin multiculturalitatea ta: români, maghiar, șvabi și alte etnii trăiesc în relații bune pe teritoriul tău. Fiecare etnie contribuie cu obiceiurile și mentalitatea sa, la puzzle-ul cel mare al județului.
Țara Codrului și Țara Oașului sunt cei doi poli ai tăi în jurul cărora gravitează partea ta unică de tradiție și folclor: de la danțul și costumele codrenilor, la țâpuritura oșenilor.
Țara Oașului m-a cucerit prin contrastele izbitoare. Am ascultat țâpuritura femeilor și cea a bărbaților pe ritmurile de ceteră.
Meșterii olari, fluierașul, trâmbițașul, meșteșugarii sau cântăreții de folclor oșeni m-au servit cu pălincă și m-au făcut dornic să le învăț princiiile simple de viață. M-au bucurat inițiativele din Negrești Oaș vis a vis de dezvoltarea agroturismului în zonă. Sătmarule, istoria ta își deschide paginile pentru ca eu să o pot citi: Castelul Karolyi din Carei, Casa lui Vasile Lucaciu din Apa Castelul și cuptoarele dacice din Medieșu Aurit, Cetatea din Ardud, Biserica Reformată din Acâș sau conace pline de legendă mi-au spus secretele lor. Ți-am văzut viile, cramele și livezile de pomi fructiferi, pădurile pe care le deții. Tășnad-ul cu ale sale ape termale nu-l uit!
Dar mai presus de toate Sătmarule, ți-am cunoscut oamenii din toate domeniile, care transformă pic cu pic imaginea pe care tu o ai în lume. Ei “sfințesc” locurile din acest video care îți este dedicat.
Eu pornesc acum spre Bihor, nu înainte de a-ți spune că ai un potențial turistic și uman fantastic! Ușor ușor, acest potențial al tău iese la lumină! Rămâi cu bine, Sătmarule!”