Zig Zag prin Satu Mare

Zig zag prin satu mareZig Zag trece prin Satu Mare:

“Sătmarule, ai fost prezent în viața mea timp de o lună și jumătate. În tot acest timp ți-am cutreierat ținuturile și ți-am cunoscut oamenii. Voi împărtăși acum cu România ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la tine! Orașul Satu Mare, mi-a aratat secretele sale, ascunse printre palate, biserici și catedrale gigantice, parcuri și monumente. Panoramele pe care le-am suprins aici ziua și noaptea, merită tot efortul! Someșul, Hotelul Dacia, Palatul Administrativ, Turnul Pompierilor, Muzeul Județean, Teatrul de Nord sau Catedrala Romano-Catolică sunt simbolurile cu care se mândrește reședința ta.
M-ai ținut în priză pe mine, tânărul Ziggy, prin multiculturalitatea ta: români, maghiar, șvabi și alte etnii trăiesc în relații bune pe teritoriul tău. Fiecare etnie contribuie cu obiceiurile și mentalitatea sa, la puzzle-ul cel mare al județului.
Țara Codrului și Țara Oașului sunt cei doi poli ai tăi în jurul cărora gravitează partea ta unică de tradiție și folclor: de la danțul și costumele codrenilor, la țâpuritura oșenilor.
Țara Oașului m-a cucerit prin contrastele izbitoare. Am ascultat țâpuritura femeilor și cea a bărbaților pe ritmurile de ceteră.
Meșterii olari, fluierașul, trâmbițașul, meșteșugarii sau cântăreții de folclor oșeni m-au servit cu pălincă și m-au făcut dornic să le învăț princiiile simple de viață. M-au bucurat inițiativele din Negrești Oaș vis a vis de dezvoltarea agroturismului în zonă. Sătmarule, istoria ta își deschide paginile pentru ca eu să o pot citi: Castelul Karolyi din Carei, Casa lui Vasile Lucaciu din Apa Castelul și cuptoarele dacice din Medieșu Aurit, Cetatea din Ardud, Biserica Reformată din Acâș sau conace pline de legendă mi-au spus secretele lor. Ți-am văzut viile, cramele și livezile de pomi fructiferi, pădurile pe care le deții. Tășnad-ul cu ale sale ape termale nu-l uit!
Dar mai presus de toate Sătmarule, ți-am cunoscut oamenii din toate domeniile, care transformă pic cu pic imaginea pe care tu o ai în lume. Ei “sfințesc” locurile din acest video care îți este dedicat.
Eu pornesc acum spre Bihor, nu înainte de a-ți spune că ai un potențial turistic și uman fantastic! Ușor ușor, acest potențial al tău iese la lumină! Rămâi cu bine, Sătmarule!”

150 de secunde miraculoase la Piatra Neamt
Zig Zag Prin Țara Oașului