Zig Zag prin Oradea

Zig zag prin oradeaZig Zag a ajuns în Oradea!

“Se spune că după crearea munților, a câmpiilor, a râurilor, vegetației și animalelor, Marele Creator a colindat la pas toată lumea. Dorea să-și vadă „copiii” și să-i numească pe fiecare.
A mers multe zile prin munții pe care i-a numit Apuseni, până ce a ajuns într-o zonă deluroasă aflată în prelungirea lor. Creatorul se bucura pentru că de aici vedea o câmpie întinsă și roditoare, scăldată de apele unui râu plin de viață. Copacii de pe marginea sa și cerul își reflectau frumusețea în oglinda lui. A coborât pe malul apei care strălucea în lumina razelor solare. -Copilul meu drag, spuse Creatorul cu blândețe, te văd tare vioi și pus pe fapte mari! Tu te vei numi Crișul Repede. Pe malurile tale vor locui ceilalți copii ai mei care vor apărea curând: oamenii. Ei vor construi aici un oraș de poveste.
-Lui ce nume îi dai tată?
-Oradea! Multe popoare îl vor locui iar fiecare va lăsa ceva de preț în el pentru generațiile viitoare. Orașul va înflori! Îl văd deja cum are o cetate mare, clădiri impunătoare și locuitori calzi și primitori. Oameni din alte ținuturi vor veni să vă vadă.
-Vom rezista noi atât de mult în timp ? întrebă Crișul Repede puțin îngrijorat.
Creatorul zâmbi.
-Fiule, am rânduit ca natura să fie mereu în schimbare. O formă de viață apare, crește și moare. Ciclul se reia la nesfârșit.
Totuși, oamenii vor vrea să sfideze această lege. Le voi da puterea de a crea noi lumi cu gândurile lor. Ei nu se vor mulțumi doar să trăiască o viață. Vor dori să fie particule suspendate în eternitate!
-Cum?
-Tu și Oradea veți nemuritori prin cărțile, poeziile, dansurile și imaginile lor. -Ce am eu de făcut tată? întrebă Crișul Repede, emoționat. -Continuă să curgi fiule și să inspiri oamenii să dezvolte orașul! Va veni o zi în care un călător pe nume Ziggy va veni tocmai din Orașul celor Șapte Coline ca să te vadă și să-ți laude frumusețile. -Cum îl voi recunoaște ? răspunse râul nedumerit. -E un tânăr, tot atât de vesel ca tine, zâmbi Creatorul. Va purta barbă și ochelari de Soare iar pe cap va avea un fes negru. În straița sa colorată va avea un reportofon și ceva de scris. La gât are mereu un aparat de fotografiat. Va sta o lună în aceste locuri. Să-i acorzi atenție căci tânărul iubește meleagurile poporului de la care învață. El a pornit într-o călătorie de 5 ani ca să le cunoască. Nu o face doar pentru el! Va scrie o carte despre tine, oamenii și locurile Oradei ca să dea mai departe tot ce învață. Veți apărea apoi în imaginile surprinse de el!
-Bine tată, îl voi primi cum se cuvine pe fratele meu om, spuse Crișul Repede, bucuros de misiunea ce-i fusese dată. -Râmâi cu bine fiul meu, spuse Creatorul care plecă mai departe să-și vadă copiii din toată lumea.
Anii au trecut…cu sutele, cu miile! Oradea s-a dezvoltat, în ciuda războaielor și a dificultăților. A devenit o comunitate multietnică și multiculturală puternică.

Vorbele Creatorului s-au adeverit căci Ziggy chiar a ajuns în Orașul de pe Crișul Repede.
Râul l-a primit cu brațele deschise! Tânărul s-a plimbat pe malurile sale unde s-a lăsat cucerit de imagini superbe. L-a ghidat apoi să descopere un oraș viu, cu o arhitectură unică.
După o lună, tânărul și-a umplut jurnalul de călătorie cu povești și aparatul cu fotografii. A venit vremea ca el să plece mai departe pe meleagurile Bihorului.
Crișul Repede și-a îndeplinit promisiunea. A fost un ghid bun și o sursă de inspirație!
-îți mulțumesc Crișule pentru că mi-ai fost alături în călătoria prin Oradea. Las în dar, ție și orădenilor, acest material foto-video care vă face nemuritori.
-Cu drag Ziggy, spuse râul cu apele sale strălucitoare.
-Continuă să curgi și să binecuvintezi acest oraș! Marele Creator a știut ce face. -Râmâi cu bine băiete! “

Mulțumiri:
Muzica: Argatu’ – Geamparale ( https://www.youtube.com/watch?v=eiy7j… )