Zig Zag prin Maramureș

Zig zag prin maramuresEchipa Zig Zag ajunge în Maramureș, unde vizitează unele dintre cele mai pitorești locații din România:

“Ce trece mai repede? O oră și jumătate dansând ca un copil prin ploaie sau o lună și jumătate, “dansând” în lumea plină de viață și culoare a Maramureșului ? Totul e relativ ar putea spune unii.
Și totuși, perioada de timp petrecută în Maramureș a trecut mult prea repede…nu înainte să-l descopăr așa cum este el de fapt: cu locurile sale de poveste și oameni veseli și primitori care te fac să revii mereu.
Eu, micul Ziggy, am pornit călătoria savurând peisajele pestrițe de toamnă de pe Valea Vaserului, din Mocăniță sau la pas…și am continuat până la bisericile, din lemn vechi de secole ce sfidează timpul și înălțimile pe Valea Izei, a Marei sau a Cosăului. Porțile maramureșene și horinca sunt nelipsite în acest decor iar tradițiile încă își păstrează sfințenia.
Am descoperit apoi frumusețea sălbatică munților Rodnei, Gutâi, Țibleș și a rezervațiilor naturale maramureşene: păduri seculare, izvoare, cascade, animale diverse, creste spectaculoase m-au făcut să uit de timp.
Cu nelipsitul meu aparat foto am suprins farmecul unui Sighet, înțesat de clădiri vechi, bijuterii uitate ale imperiului austro-ungar…
În apropiere, Săpânța cu al ei cimitir vesel mi-a adus aminte că viața, cu bucuriile și provocările ei, poate fi trăită cu umor şi detaşare. Tot aici, am gustat din liniştea ce plutea în jurul celei mai înalte biserici de lemn din lume: Peri.
Ocna Șugatag m-a cucerit cu lacurile sale sărate care mi-au împrospătat puterile pentru a călători mai departe.
În Cavnic, vechiul oraş minier, curiozitatea m-a condus prin pădurile de brazi, unde localnicii mi-au spus legenda lui Pintea Viteazul, ruinele Logoldei sau locul unde tătării au dat înapoi de la cuceriri.
Baia Sprie și Baia Mare m-au ţinut în priză cu bogățiile subterane ce stau acum în muzee și monumentele mândre din vremuri medievale.
Fără oameni însă Maramureșul n-ar avea viață. Omul sfințește locul…meșteri populari care modelează cu măiestrie lemnul, opincari, cântăreți, artiști sau oameni care luptă pentru conservarea tradițiilor și mulți alții. Le-am ascultat cu drag tuturor poveştile de viaţă şi am tras învăţăminte preţioase din ele. Le poţi vedea pe toate aici: http://zigzagprinromania.com/ebook-ma…
Dar iată că vremea plecării spre următoarea destinație a venit!
Mărturia călătoriei mele prin Maramureș v-o ofer în acest video :)”